Όπως έχει οραματιστεί και υλοποιηθεί από την ομάδα του K-Studio

DESIGN & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Όπως έχει οραματιστεί και υλοποιηθεί από την ομάδα του K-Studio

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ

Ο στόχος μας ήταν σχεδιάσουμε ένα μικρό boutique ξενοδοχείο συνυφασμένο με το δραματικό σκηνικό λόγω της τοποθεσίας στην άκρη της καλντέρας με θέα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης. Ο πελάτης, ο οποίος κατάγεται από το νησί είχε όραμα και αποφασιστικότητα που τελικά οδήγησε στην επίτευξη αυτού του έργου και μας έδωσε την ευκαιρία να προωθήσουμε και να υλοποιήσουμε την αρχική ιδέα στο έπακρο των αισθήσεων. Το αποτέλεσμα είναι ένας πραγματικά μοναδικός σχεδιασμός που αναδεικνύει την ενέργεια του πελάτη μας, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού καθώς και την έντονη αίσθηση που δημιουργείται λόγω της ενέργειας που αποπνέει η ηφαιστειακή αυτή τη τοποθεσία.

Η απότομη κλίση του σχετικά μικρού αυτού κτίσματος απαιτούσε καινοτόμες λύσεις σχετικά με τις προκλήσεις της διάταξης αλλά ευνοούσε παράλληλα στη μέγιστη απόδοση αυτής της εκπληκτικής θέας από κάθε σημείο. Το γκρίζο ηφαιστειακό πέτρωμα που έχει χρησιμοποιηθεί για το κεντρικό μονοπάτι ξεκινάει από την είσοδο του ξενοδοχείο και οδηγεί έως την είσοδο της κάθε ιδιωτικής βίλας, δημιουργώντας έτσι μία ωραία αντίθεση με τους τοίχους που είναι σε απαλές αποχρώσεις του λευκού. Οι βίλεςέχουν μία απλή, καθαρή σχεδίαση που όμως δημιουργεί μία εναρμονισμένη αντίθεση με την τοποθεσία τους στην άκρη του ηφαιστειακού βράχου.

Παραδοσιακά τα σπίτια σε αυτά χωριά είναι μικρά και χτισμένα το ένα πάνω από το άλλο, έτσι που δεν προσφέρουν καθόλου ιδιωτικότητα . Για να παρέχουμε μία εμπειρία υψηλού επιπέδου, η φιλοδοξία μας ήταν να δημιουργήσουμε χώρο για τους επισκέπτες αλλά και να τους δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ιδιωτικότητα. Η ανακαίνιση του αρχικού υπόσκαφου διατηρεί την χαρακτηριστική του διάταξη από τρία δωμάτια που κινούνται διαδοχικά μέσα στον βράχο. Αυτή η βίλα είναι κυριολεκτικά σκαλισμένη μέσα στον βράχο με θολωτές οροφές που μαλακώνουν τις σκιές αφαιρώντας τις αιχμηρές γραμμές αναμιγνύοντας αρμονικά τον φωτισμό με το πιο σκοτεινό πίσω μέρος του χώρου. Η θέα και το φως εκμεταλλεύονται πλήρως στην πρόσοψη του δωματίου, αλλά και ο ψυχρότερος, πιο σκοτεινός χώρος δίνει μια αναζωογονητική αίσθηση στους επισκέπτες από τις υψηλές θερμοκρασίες της καλοκαιρινής περιόδου. Αυτή η βίλα βρίσκεται πάνω από δύο νεόδμητες βίλες οι οποίες χωρίζονται σε δύο επίπεδα, όπου στο πάνω μέρος έχουν το χώρο του καθιστικού και στο κάτω μέρος το χώρο του υπνοδωματίου. Αυτή η διαρρύθμιση ευνοεί την καλή διάχυση φυσικού φωτισμού και την μοναδική θέα να κυριαρχεί σε κάθε χώρο, απολαμβάνοντας επίσης θέα προς το ηλιοβασίλεμα και διατηρώντας παράλληλα την ιδιωτικότητα των επισκεπτών.

Οι δύο κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ιδέα μας, ήταν το ηφαιστειακό πέτρωμα και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού. Θέλαμε να αναδείξουμε το δραματικό, αφοπλιστικό τοπίο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα στους επισκέπτες άνεση, απομόνωση και χαλάρωση. Δουλέψαμε με το ηφαιστειακό πέτρωμα για να δημιουργήσουμε μονοπάτια μέσα στο οίκημα οριοθετώντας το με ξύλο και σκούρο μέταλλο για να επισημάνουμε τη δυναμική του φυσικού τοπίου. Επιπλέον δημιουργήσαμε αντιπαραθέσεις με τις απαλές καμπύλες από το παραδοσιακό πέτρωμα άσπα και παρουσιάσαμε ελαφρύτερα φινιρίσματα από απαλά λινά υφάσματα σε φυσικές αποχρώσεις έτσι ώστε να επιτύχουμε μία ισορροπημένη αίσθηση δροσιάς και ηρεμίας που αποπνέουν οι εσωτερικοί χώροι.

Οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν μία σειρά από προσεκτικά χορογραφημένες αντιθέσεις – την άμεση έκθεση τους στον ήλιο και την μαγευτική θέα μέσα στη δροσιστική σκιά των υπόσκαφων βιλών, το μαύρο καυτό ηφαιστειακό πέτρωμα με φινιρίσματα από λευκές δροσερές καμπύλες και απαλά χαλαρωτικά υφάσματα – σκοτεινά αλλά με αρκετό φυσικό φως, έντονο αλλά και με πιο ήπιους τόνους, δυναμικό τοπίο που όμως προσφέρει και την απόλυτη χαλάρωση. Το ξενοδοχείο είναι έντονο και περίπλοκο αλλά με απόδοση σαφήνειας και σχεδιασμένο με αυθεντικότητα.

K-STUDIO

 
Inside the luxury Villa Omikron of the Vora Villas in Imerovigli, Santorini. Minimal design decor.

«Οι δύο κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτό το έργο ήταν το ηφαιστειακό πέτρωμα και η παραδοσιακή, τοπική αρχιτεκτονική. Θέλαμε να αναδείξουμε αλλά και να ελέγξουμε το δραματικό σκηνικό, εξασφαλίζοντας παράλληλα στους επισκέπτες άνεση, ιδιωτικότητα και ξέγνοιαστο τρόπο ζωής.», επισημαίνει η αρχιτεκτονική ομάδα.

Inside the luxury Villa Ro sitting room of the Vora Villas in Imerovigli, Santorini. Minimal decor.
Scroll to Top